| +36-20/443-4944
Alaplap javítás - meghibásodott alaplapok alkatrész szintű javítása Adatmentés - Adatok visszaállítása merevlemezről Kijelző csere - Törött, csíkos, hibás kijelzők cseréje Tisztítás, karbantartás - Laptopok külső-belső tisztítása
ASUS, FUJITSU, HP, SONY, DELL, ACER, LENOVO, TOSHIBA, MSI, APPLE, SAMSUNG - Szerviz

Leggyakoribb notebook hibák, avagy fő a megelőzés

Napjaink gazdasági helyzetében egyáltalán nem mindegy, hogy mire és mennyit költünk, aki elolvassa a következő bejegyzést, saját maga is sokat tehet a készüléke hosszabb élettartamáért.

A notebookok esetében a legtöbb meghibásodás a készülék túlmelegedésére vezethető vissza, ilyen meghibásodás pl.: videó kártya, északi híd, processzor… Egy ilyen jellegű hiba javíttatása nem olyan olcsó mulatság (kb. 30-35.000ft körüli összeg), de ha másfél kétévente rászánunk pár ezer forintot készülékünk szakszerű kitisztíttatására, akkor ezt az összeget megspórolhatjuk. Vannak egyértelmű jelei, hogy mikor vigyük el készülékünket szakszervizbe, jelentősen melegebb lesz a laptop háza, sokkal többet és hangosabban megy a ventilátor, mint korábban. Szélsőséges esetben akár le is kapcsol a notebook, de ezt már nem ajánlatos megvárni.

Másik igencsak gyakori meghibásodás a tápcsatlakozó bemenetének kontakthibája, törése. Ez a fajta meghibásodás leginkább a legalább 2-3 éves vagy idősebb gépeknél szokott előfordulni, aminek az oka, hogy az alaplapon a csatlakozó forrasztása erő hatására elenged, megtörik, netán a tüske törik ki az aljzatból (ugyanez a hibalehetőség fennáll a fülhallgató vagy a mikrofon, de akár egy USB csatlakozónál is). Ennek a fajta hibának lehet az is az oka, hogy nem kellő odafigyeléssel használjuk a készüléket, mint például ha bedugott adapterrel nekitoljuk a készüléket valaminek, vagy éppen ölünkben netán ágyban használjuk a notebookot, akkor is megtörhet úgy a kábel, úgy az aljzat egy rossz mozdulat miatt.

Ugyancsak nem ritka vendég notebook szervizünkben a törött kijelzős gép. Itt mindössze annyit érdemes megjegyezni, hogy soha ne tároljunk semmit a kinyitott állapotú notebookunkon (eleve ne nagyon tároljunk semmit notebookon), mert egy véletlen lecsukás során könnyedén berepeszthetik a kijelzőt, legyen az akármilyen kisméretű tárgy pl.: toll, USB kábel...

Szintén viszonylag gyakorinak mondható (sőt mostanában talán a leggyakoribb meghibásodás) a merevlemez hiba. Ennek legfőbb oka, hogy a merevlemez egy mechanikus alkatrész több ezer fordulatot tesz meg a lemez percenként a tárolónkban, ami ez által meglehetősen érzékeny. A merevlemez meghibásodása során „bad sector”-ok jöhetnek létre ennek oka lehet fizikai sérülés miatt (ütés, ki-be kapcsoláskori hiba), de létrejöhet "szoftveres" úton is az ilyen jellegű „bad sector”-t ki lehet javítani a fizikai hatások miatt létrejötteket sajnos természetesen nem. Merevlemezünk állapotát leellenőrizhetjük a HDD sentinel nevű (magyar fejlesztésű) programmal, amelynek a linkje megtalálható a letöltések menüpontban.  

A következő meghibásodás már szoftveres jellegű és viszonylag gyakran előfordul és ez nem más mint a nem megfelelő merevlemez mód beállítása, ami telepítés vagy BIOS beállítás után „kékhalál” formájában jelenhet meg. Ezt gyorsan leellenőrizhetjük, hogy megfelelően van-e beállítva a BIOS-ban a SATA mód alatt, ha itt AHCI (SATA) mód van beállítva, amikor a „kékhalál” megjelenik, akkor próbáljuk meg átállítani compatibility (IDE) módra. Így valamivel lassabban működhet, a készülékünk, de később a telepítés befejezése után megadhatjuk a készülékünknek megfelelő SATA meghajtó programot.

Szolgáltatásaink

Nyitvatartás

Hétfő-Péntek: 10:00-18:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Blog - Legfrissebb bejegyzések

Milyen laptopot válasszunk?
Bővebben
Leggyakoribb notebook hibák, avagy fő a megelőzés
Bővebben

Copyright © 2016 | mobilnotebook.hu